Aarti Sarabdjitsingh

Trainer

Relatie- en familietherapeut

Supervisor


RELATIE- en FAMILIETHERAPIE


Relatie,- en Familietherapie

Individuele therapie

"The little things?

        The little moments?

      They aren't little. "

                                  -Jon Kabat-Zinn-


Relatietherapie

Familietherapie

Individuele systeemtherapie



Per 1 december 2023 zal ik (tijdelijk) stoppen met het geven van (relatie/gezin)therapie vanuit mijn praktijk.


Je liefdesrelatie weer een boost geven?!

Voor meer begrip, verbinding, balans en een betere communicatie is relatietherapie een juiste stap!

Spanningen of ongemak in een relatie zijn niet fijn en kunnen tot veel zorgen leiden. Tegelijkertijd zijn er verschillende redenen in ieders leven waardoor dit op de loer ligt, zoals;

  • Geen tijd ervaren/ hebben voor elkaar.
  • Geen woorden geven aan jullie behoeften.
  • Een nieuwe fase in het leven, zoals samenwonen, ouders worden of kinderen die uit huis gaan.
  • Geen gezamenlijkheid ervaren, bijvoorbeeld op het gebied van interesses en behoeften.
  • Het overlijden van een dierbare.
  • Spanningen tussen jou en je schoonfamilie.
  • Onbegrip door cultuur-en/of opvoedverschillen.


De gevolgen kunnen groot zijn zoals gevoelens van verwijdering, onzekerheid en eenzaamheid. Er kunnen conflicten, slaapproblemen en een maalstroom van gedachten ontstaan. Uiteindelijk kan relatieproblematiek leiden tot een scheiding of het leven in een huis op verschillende eilandjes.

Door het geven van ruimte aan je relatie kun je het patroon doorbreken waarin je verzeild bent geraakt. Relatietherapie bied inzicht en

handvatten waarbij er ook aandacht is voor de eigenheid.


Wat ik regelmatig terug krijg tijdens de gesprekken is dat de verdiepende en verhelderende vragen leiden tot het woorden geven van de eigen ervaringen en onderliggende gevoelens, hierdoor ontstaat er begrip, vaak is dit de eerste stap naar de gewenste verandering.


Familietherapie

Ongemak, conflicten en gevoelens van gekwetst zijn in de familie kan een groot impact hebben op jou, je relatie of je gezin en kan soms van generatie op generatie doorgegeven worden. Voor herstel van spanningen in de familie zoals met jouw schoonfamilie, ouders, broers, zussen en kinderen kan gesprekken met een systeemtherapeut helpend zijn!


Het zoeken of juist vasthouden aan bepaalde situaties bij een nieuwe fase in het leven kan leiden tot onbegrip. Ook life events zoals overlijden, geboorte of verhuizen kan leiden tot spanningen. Zo vernam ik van een stel dat er na de geboorte van hun kind er sprake was van veel spanning in de familie, vanwege onenigheid over de familietradities.

Ook komt het voor dat in het volwassenen leven bepaalde situaties helder worden en in een ander perspectief geplaatst wordt; dat wat toen goed was of normaal leek, blijkt nu niet meer zo te zijn. De dynamieken veranderen in families, dit kan leiden tot onbegrip, maar ook onzekerheid, zoals ' mag ik het nu anders doen, of wat heb ik verkeerd gedaan waardoor hij nu zo reageert'

Het bespreekbaar maken doormiddel van systeemtherapie kan helpen bij ongemak of problematiek in de familie. Tijdens de gesprekken wordt er onder andere gesproken over de familiegeschiedenis, ervaring van ieder, de fijne en minder fijne momenten en waar de wens (behoeften) en spanning in het nu is. Er wordt gezocht naar een 'nieuw' evenwicht met elkaar.



Individuele systeemtherapie
Tijdens de individuele gesprekken wordt samen een beeld gekregen van de interacties tussen jou en je omgeving en wat voor invloed dit heeft op jouw functioneren. Daarbij kijken we naar het hier en nu, maar ook naar je eerdere relaties(s) of de context waarin je opgegroeid bent. Zorgen in het huidige leven zoals op het werk of vriendschappen kan voortkomen uit patronen en gedachten die in de kindertijd zijn ontstaan. Je hiervan bewust zijn, kan gevoel van erkenning geven. Zo gaf een cliënt aan dat hij moeite had om vriendschappen vast te houden. Tijdens de gesprekken werd hij zich bewust dat bij conflicten zijn moeder hem als kind leerde deze contacten te verbreken. Dit patroon had zich voortgezet in zijn volwassen leven, hij wist bij spanning in een relatie niet anders te reageren dan afstand te nemen. Door deze inzicht kon hij nieuwe patronen vinden om met deze situaties om te gaan.


Het klem zitten tussen verschillende dynamieken, zoals door cultuurverschillen in families, of verschillende verwachtingen op het werk kan het gevoel geven van geleefd worden. Dit kan ook als je het idee hebt verschillende rollen te moeten vervullen zoals van ouder, partner, kind en werknemer en niet (meer) goed te ervaren of weten waar je zelf voor staat. Gevoelens van spanning, vermoeidheid en piekeren kunnen zoal ontstaan. De individuele gesprekken kunnen helpen bij het krijgen van inzicht in jezelf en in relatie met anderen.

Mindfulness tijdens de relatie en individuele therapie

Door het vergroten van jouw zelfbewust zijn en het gevoel hierbij verandert (deels) de kijk op jezelf en hoe je in relatie staat tot anderen. Het kan een vrijer gevoel geven en ook bij de keuze die je hierbij maakt. Door het bewuster ervaren (in plaats van geleid te worden) van jouw gevoelens en gedachten, die je kan hebben in bepaalde situaties of in relatie, verruim je het bewust zijn in het moment. Dit kan de omgang met anderen vergemakkelijken of meer gevoel van verbinding geven.

Tijdens de relatie- of individueletherapie kan mindfulness en de meditatietechnieken hierbij geïntegreerd worden. Tijdens het eerste gesprek kunnen we de mogelijkheden bespreken. Mindfulness



Share by: